Liedboeken rond de bevrijding (2)

02 De watergeus vaart 2

De Watergeus vaart! Liedjes uit de Radio-Oranje-programma’s “De vrije zaterdagavond”. Tweede druk. Zonder plaats, juli 1945. 32 pp. [De Jong 969].

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verzorgde ‘Radio Oranje’ iedere dag om 9 uur ’s avonds vanuit Londen een radio-uitzending voor bezet Nederland. Naast alle serieuze berichtgeving was er in de jaren 1940-1941 op zaterdagavond ook ruimte voor een geïmproviseerd cabaretprogramma, ‘De Watergeus’. Op bekende melodieën werden nieuwe spotliedjes ten gehore gebracht, gericht tegen Hitler, de nazi’s en NSB’ers. In augustus 1941 stopte het programma, deels uit gebrek aan inspiratie, deels omdat de steeds grimmiger situatie in Nederland zich slecht liet rijmen met komische liedjes en sketches.

Al in december 1941 verschenen twee deeltjes met liedteksten uit ‘De Watergeus’. Kort na de bevrijding werden ze in één boekje herdrukt. De titel luidt De Watergeus vaart! maar op de omslag staat een andere titel: Zangzaad voor Nederlanders. Die verwijst naar de populaire reeks liedbundels Zangzaad voor kampeerders, met natuurlijk de connotatie dat deze liedjes voor iedereen waren en niet alleen voor kampeerders.

Een stuk of tien opnamen van uitzendingen van ‘De Watergeus’ zijn te horen via in.beeldengeluid.nl.

Een gedachte over “Liedboeken rond de bevrijding (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s