Zing van Jippy-éh

Heel Holland zingt … de nieuwste schlagers mee

In mijn vorige blog had ik het over liedboekjes met ‘Heel Holland zingt’ in de titel. Dit is er nog zo een.

Zing van Jippy-éh. Heel Holland zingt… de nieuwste schlagers mee. Was die titel als een rijm bedoeld? Zou kunnen. Best een aardig motto, al loopt het ritmisch net niet helemaal lekker.

Mijn exemplaar is tamelijk beduimeld, maar een kwelende cowboy in een prairie met cactussen is er wel op te herkennen. Het boekje telt zestien, ongenummerde bladzijden en even zovele populaire radioliedjes. Het kostte 50 cent: drie cent per schlager dus. Het dankt zijn titel aan een lied dat in 1948 onder meer vertolkt werd door de populaire Eddy Christiani. Een door Winny Dobber gezongen versie staat op Youtube. Tekstdichter én componist was de ook niet onbekende Willy Rex. Een jaar van uitgave wordt niet vermeld, maar dat zal ongetwijfeld ook 1948 geweest zijn. De achterkant van het boekje vermeldt dat het gedrukt is in Haarlem bij drukkerij Zwart en dat het uitsluitend verkrijgbaar is bij de hoofdvertegenwoordigers van de muziekuitgeverijen die de rechten op de liedjes hadden.

Je zou verwachten dat het boekje opent met de titelsong ‘Zing van Jippy-éh’, maar dat is niet zo. Het eerste lied is ‘Het klokje van Arnemuiden’ van Willy Derby. Nu wil het geval dat er ook een liedboekje is met de titel Het klokje van Arnemuiden. Dat erbij gepakt. Kostte ook 50 cent. Telt ook 16 bladzijden. Is van dezelfde drukker en uitgevers.

En ja, dat begint wél met het lied ‘Het klokje van Arnemuiden’. En daarin komen we ook het lied ‘Zing van Jippy-éh’ tegen! Maar weer niet alle teksten uit Zing van Jippy-éh. Zes liedjes staan in beide bundels. Zelfs het zetsel is dan hetzelfde, al is de volgorde van de liedjes anders. Je vraagt je toch af of iemand die beide boekjes aanschafte zich niet bekocht voelde.

Het lied ‘Zing van Jippy-éh’ (waar trouwens geen cowboy in voorkomt) moet overigens niet verward worden met het veel bekendere ‘Van je ay-ay, jippie-jippie jee’; dat is een heel ander lied. En om het nog wat ingewikkelder te maken: de intrieste smartlap ‘Het klokje van Arnemuiden’ moet niet verward worden met het veel bekendere ‘Als de klok van Arnemuiden’; ook dat is een ander lied.

Jan Bos, 7 april 2019

*** Ik schrijf af en toe een blog over liedboekjes uit mijn verzameling ***

Een gedachte over “Zing van Jippy-éh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s