Lux Top 10 Douche Song Boek

‘Klimaat noopt tot minder lang douchen’ kopte de Volkskrant deze week op de voorpagina. Dat kon wel eens de doodsteek worden voor een zeer bijzonder liedboekgenre: het doucheliedboek. Want minder tijd om te douchen betekent ook minder tijd om te zingen onder de douche. En als je minder kunt zingen, heb je ook geen behoefte meer aan een uitgebreid repertoire.

Nu waren doucheliedboekjes toch al een uiterst zeldzaam genre. Eigenlijk ken ik er in Nederland maar één van: het Lux top 10 douche song boek. Het zal ergens in de jaren ’80 door zeepfabrikant Lux zijn uitgebracht, wellicht als een gratis reclameboekje bij een familieverpakking shampoo of zo. Gegevens over jaar en plaats van verschijning of over drukker en uitgever ontbreken. Het heeft geen ISBN en er is geen bibliotheek in Nederland die een exemplaar bezit. Maar er is wel goed over de productie nagedacht, want het is gedrukt op watervast papier en het heeft een handig perforatiegaatje zodat het makkelijk aan een touwtje in de douche opgehangen kan worden. De tekening op voor- en achterzijde toont een uitbundige zanger die zijn aanstekelijke energie natuurlijk te danken heeft aan Lux zeep en dit songbook. Het plaatje vertoont bovendien het altijd weer intrigerende Droste-effect. De onbekende illustrator had alleen niet zoveel kaas gegeten van muzieknoten.

Als je de titel mag geloven bestaat de inhoud uit de Top 10 van douche songs. Ik ben heel benieuwd op wat voor onderzoek dat gebaseerd is. Zou er een enquête onder het Lux fabriekspersoneel gehouden zijn met de vraag wat ze altijd zingen onder de douche? Of heeft een reclamebureau rondgebeld bij internationaal befaamde zangers en zangeressen? Het is in elk geval een zeer bijzondere selectie. Engels, Nederlands, Frans, Italiaans, hits, twee spirituals en het Wilhelmus! Voor elk wat wils. En stuk voor stuk inderdaad heel geschikt voor gegalm in de badkamer.

Dit zijn alle nummers:

We are the champions (Queen)
Singin’ in the rain (heel toepasselijk)
When the Saints go marching in
O sole mio 
He’s got the whole world in His hands 
My bonnie is over the ocean
Ben (Michael Jackson)
Sur le pont d’Avignon
Geef mij maar Amsterdam
Wilhelmus van Nassouwe

In Nederland ken ik geen ander doucheliedboek, schreef ik al, maar er zijn voorbeelden van elders. Mijn verzameling liedbundels beperkt zich eigenlijk tot Nederlandse boekjes, maar uit andere landen heb ik ook wel eens oude of curieuze exemplaren meegenomen. In die laatste categorie vallen drie Amerikaaanse Shower songbooks, helemaal van plastic. Die dateren ook uit de jaren ’80 en hebben mogelijk als idee gediend voor het Nederlandse boekje. Ze zijn bij een echte uitgever verschenen (de Steam Press, in Cambridge, Massachusetts), hebben een ISBN en mogen dus als volwaardige publicaties worden beschouwd. In verschillende Amerikaanse bibliotheken zijn ze ook te vinden.

De inhoud is in zekere zin vergelijkbaar met die van het Lux Top 10 Douche Song Boek, maar zoals verwacht kon worden zijn vrijwel alle teksten Engels/Amerikaans. Toch ontbreekt ook hier ‘O sole mio’ niet. Het meest toepasselijke nummer is ongetwijfeld ‘I’m gonna wash that man right outa my hair’, een Rogers & Hammerstein liedje uit de musical South Pacific (1949).

Jan Bos, 20 april 2019. Blog 6.

*** Ik schrijf af en toe een blog over liedboekjes uit mijn verzameling. ***

Een gedachte over “Lux Top 10 Douche Song Boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s