Liedboeken rond de bevrijding (10)

10 Ter herinnering aan het vredesfeest 0

Ter herinnering aan het Vredesfeest, Rotterdam, 1945. 16 pp.

Dit vind ik het meest aandoenlijke liedboekje uit mijn verzameling.

Op Rotterdam-Zuid, vlakbij het Feyenoordstadion, net aan de andere kant van de spoorlijn, stond de 2e Joh. Bogermanschool voor Volks Onderwijs. Daar werd op zaterdag 30 juni 1945 een vredesfeest georganiseerd. Nog geen twee maanden eerder was de oorlog geëindigd. Het centrum van Rotterdam lag nog in puin. Maar de stad was eindelijk vrij.

Ter herinnering aan dat vredesfeest werd een klein liedboekje uitgegeven met de teksten van de toen gezongen liedjes. De datum is op de omslag met de pen aangepast. Kennelijk stond het feest aanvankelijk voor eerder in de maand gepland; die dag is niet leesbaar meer.

Het boekje telt maar acht liedjes. Meer hoeft ook niet. Het aandoenlijke zit hem in de plaatjes. Die zijn gemaakt door een van de schoolkinderen, deels getekend, deels geplakt met stukjes gekleurd papier. Ongetwijfeld kon ieder kind zo zijn eigen boekje versieren. Nog meer dan de liedjes laten de plaatjes zien wat vrede in 1945 voor een kind betekende. Een kinderoptocht met vlaggetjes. Vader die eindelijk weer thuiskomt. Canadese vliegtuigen die ‘kaakjes en nog heel veel meer’ brengen. De school met een grote oranje vlag en bloemen voor de ramen.

(Een uitgebreider stuk over dit liedboekje en een tweede exemplaar in Museum Rotterdam staat op mijn blog https://wordpress.com/post/liedboekjes.blog/169.)

 

Een gedachte over “Liedboeken rond de bevrijding (10)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s