Liedboeken rond de bevrijding (11)

11 Zanghulde Middelharnis en Sommelsdijk 1

Zanghulde na de bevrijding van ons dierbaar vaderland, door massa-zang der burgerij van Middelharnis en Sommelsdijk en de vereenigingen “Ons Koor”, “Utile Dulci”, “Vrijzinnig Herv. Dameskoor”, Chr. Dameskoor “Euphonia”, onder auspiciën van de gemengde zangvereeniging “De Volkszang”. Z.p., [1945]. 12 pp.

Normaal gesproken wordt Bevrijdingsdag in Nederland gevierd met muziekfestivals in het hele land en ’s avonds het Concert op de Amstel in Amsterdam. Ook in 1945 werd de bevrijding op veel plaatsen met spontane en georganiseerde muziek gevierd. Maar liefst vijf koren én de burgerij deden mee aan de massazang op Goeree-Overflakkee.

Het liedboekje dat voor die gelegenheid werd samengesteld telt twaalf liederen. Het zijn stuk voor stuk stemmige, god- en vaderlandslievende gezangen, zoals wellicht te verwachten was voor een gemeente uit de bible-belt. In mijn exemplaar is één lied, ‘Aan mijn vaderland’, met potlood doorgestreept. De reden zal niet geweest zijn dat de zanger de tekst niet aanstond, want daar valt niets op aan te merken. Misschien kende hij de melodie niet, of was het lied van het programma geschrapt.

Ik kon op internet in geen enkele bibliotheek of archief een exemplaar van dit liedboekje vinden. Ik heb het daarom in zijn geheel gescand. Hoe bescheiden ook, het is een betekenisvol document uit de bevrijdingsdagen.

Een gedachte over “Liedboeken rond de bevrijding (11)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s