Liedboeken rond de bevrijding (12)

12 Om samen te brullen 1

Om samen te brullen! Door J.L.F. en J.H. Rotterdam, in eigen beheer, 1945. 16 pp.

“Geliefde Brullers en Brulsters! Mond wijd open! … Goed zo!” Zo begint het ultrakorte voorwoord van ‘Om samen te brullen!’ Acht zinnetjes waarvan er zes, net als de titel van het boekje, eindigen met een uitroepteken. Dat zet wel even een andere toon dan de stemmige bundel ‘Zanghulde’ van gisteren. Dit zijn geen gezangen voor geschoolde koorleden, maar liedjes voor iedereen die het uit wil schreeuwen van opluchting na vijf jaar bezetting.

Op de melodieën van twaalf bekende kinderliedjes hebben Johan Luijkenaar Francken (leraar Nederlands en organist) en Johanna Hensems (lerares geschiedenis) spottend-humoristische teksten geschreven over oorlogservaringen en toekomstverwachtingen, van honger tot vrijheid, van voedseldroppings tot ruimtevaart. De uitvoering van het boekje is eenvoudig, maar de vormgeving is heel aantrekkelijk: in een klein oblong formaat met opvallend brede binnenmarges en grote paginanummers. Het was voor veertig cent te koop.

Het hele liedboekje is digitaal te bekijken in de beeldbank van Museum Rotterdam 1940-1945nu.

2 gedachten over “Liedboeken rond de bevrijding (12)

  1. Dit is heel grappig.Gisteren vond ik namelijk in de beeldbank van Museum Rotterdam dit bundeltje al.
    Ik ben een dochter van de heer Drs.Luijkenaar Francken en kan zien,hoeveel meer gegevens in de laatste jaren zijn gedigitaliseerd.Hartelijk dank voor deze herinnering.
    Mijn vader wijdde minstens de helft van zijn leven aan de zware taak, een nieuwe psalmberijming op weg te brengen. “Psst,Vader psalmt” was bij ons een gebruikelijke term.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s