Liedboeken rond de bevrijding (13)

13 Visser Wij zingen weer 1

C.L. Visser, Wij zingen weer…. 16 actuele liederen. Gouda, N.V. Johan Mulder’s Uitgevers Maatschappij, 1945. 16 pp.

Ik wist eerst niet zo goed wat ik van dit liedboekje moet denken. Naast het Wilhelmus bevat het 15 nieuwe teksten op bekende melodieën, geschreven door Cornelis Leendert Visser. Ze gaan over gebeurtenissen en ervaringen uit de oorlog en de periode kort na de bevrijding. Zo zijn er welkomstliederen voor koningin Wilhelmina en voor prinses Juliana met haar gezin, spotliederen op de NSB, de Weermacht en kaalgeknipte moffenmeiden, treurzangen op omgekomen soldaten en van honger gestorven moeders en kinderen en blije liedjes over de overwinning en de vrede.

Het zijn vlotte, goed lopende teksten, maar ze klonken mij ook een beetje gemakkelijk in de oren, oppervlakkig, zonder echt gevoel. Er valt niets op aan te merken en dat is precies wat er op aan te merken valt. Wat me ook opviel zijn twee mededelingen op de omslag/titelpagina: ‘Nadruk verboden’ en ‘Auteursrecht voorbehouden’. Ook weer niets mis mee, maar op andere liedboekjes rond de bevrijding vind je dat zelden zo pontificaal vermeld. C.L. Visser presenteert zich op de achteromslag als leraar Handenarbeid, Leerarbeid, Metaalarbeid, Schoonschrijven en Reclameschrift in Leerdam – met zijn postadres. Nog zoiets wat je weinig ziet.

Op Delpher vond ik een andere druk van dezelfde liedbundel, niet in Gouda uitgegeven, maar bij A.T. Verschoor en Zoon in Culemborg. (https://www.delpher.nl/nl/boeken/view?coll=boeken&identifier=NIOD05:000022647). Aan deze uitgave heeft Cornelis Visser een veelzeggend rijmpje toegevoegd. Daarin biedt hij zichzelf aan als gelegenheidsdichter. Tegen betaling maakt hij een versje, dat een ander kan voordragen alsof die het zelf heeft geschreven. Aan het eind van het feest mag de aap dan wel uit de mouw komen…

Ik beschouw ‘Wij zingen weer…’ vooral als een reclamefolder voor C.L. Visser.

P.S. (6 augustus 2020) Hierboven schreef ik over twee versies van deze bundel, een uit Gouda en een uit Culemborg. Onlangs kocht ik een derde variant, gedrukt bij Ter Haar & Schuijt N.V. in Leerdam. De omslag heeft hetzelfde vignet (C.L.V. [Visser] met vlaggen) als de Culemborgse uitgave, maar dan uitgevoerd in oranje.

Een gedachte over “Liedboeken rond de bevrijding (13)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s