Liedboeken rond de bevrijding (14)

14 Wij zingen vrij 1

Wij zingen vrij … 13 actuele liederen door populaire auteurs o.a. Jack Bess, Fred Fagel, Ferry, Lou de Groot, Kees Klaare enz. enz. Rotterdam, W.H. de Koning & Zonen, 1945. 12 pp.

Al voor de oorlog gaf W.H. de Koning dit soort boekjes uit met de teksten van populaire radioliedjes. Na de oorlog zouden er nog honderden volgen, in reeksen en series en los. Ze zijn allemaal snel, slordig en goedkoop geproduceerd, maar geven wel een prachtig tijdsbeeld. Dat geldt helemaal voor dit bundeltje met karakteristieke liedjes van kort na de bevrijding.

Ik heb er twee versies van. De titel van de ene geeft aan dat er 16 liedjes in staan, de andere titel meldt 13 liedjes. Die laatste opgave klopt: het zijn er dertien; wellicht is de titel met 16 liedjes een proefdruk of misdruk geweest. Daar staan nog een paar zetfouten in die gecorrigeerd zijn in de 13 liedjes versie, maar verder gaat het om hetzelfde zetsel.

Opvallend zijn de wisselende lettertypes die gebruikt zijn, niet alleen in de titels van de liedjes maar ook in de teksten. Misschien had de drukker gebrek aan lettermateriaal, misschien was het een manier om de uiteenlopende onderwerpen van de liederen te laten uitkomen. Die variëren van het verdriet over de gesneuvelden tot dank voor de voedselhulp uit Zweden, en van spot met NSB radiopropagandist Max Blokzijl tot het onstilbare verlangen naar bananen.

Een gedachte over “Liedboeken rond de bevrijding (14)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s