Liedboeken rond de bevrijding (15)

15 Bonte radio en film klanken Herrijzend Nederland 1

Bonte radio en film klanken. Dagelijks ten gehore gebracht, door de bekende orkesten van Herrijzend Nederland. Rotterdam, W.H. de Koning en Zonen, 1945. 16 pp.

Radio Herrijzend Nederland was een omroep die vanaf 3 oktober 1944 vanuit het al bevrijde Eindhoven dagelijks uitzendingen verzorgde. De zender bleef ook na de Duitse capitulatie actief tot de bekende Hilversumse omroepen weer in de ether waren. De laatste uitzending was op 19 januari 1946. Herrijzend Nederland bood het complete scala van nieuws, overheidsberichten, achtergronden, serieuze onderwerpen én ontspanning. Dus zonden ze ook muziekprogramma’s met Nederlandse liedjes uit. En dus pakte uitgever W.H. de Koning, die we gisteren ook al tegenkwamen, zijn oude stiel weer op door de teksten van die liedjes in eenvoudige, goedkope boekjes op de markt te brengen.

Ik heb twee versies van dit boekje, de een met een geblokte, de andere met een effen omslag. Zestien liedjes zijn in beide bundels identiek, al staan ze niet in dezelfde volgorde. De blokjesomslag heeft er twee andere bij, de effen omslag drie. Ik kan geen reden bedenken waarom juist deze liedjes gewisseld zijn. Er valt ook niet uit op te maken welke versie de eerste is. De effen versie is enkele jaren later nog eens opnieuw uitgebracht met een nieuwe omslag onder de titel ‘Ons lied’.

De liedjes dateren van enkele maanden later dan de nummers uit ‘Wij zingen vrij’, gisteren. Zij gaan, vaak met enige humor, over ‘Het afbetalingspak’ dat met het “Tientje van Lieftinck” gekocht kon worden, en over de Nederlandse meisjes die met geallieerde soldaten uitgaan zoals ‘Trees heeft een Canadees’ en ‘Rije, rije, rije in een jeep’. Andere nummers vallen onder de tijdloze liefdesliedjes (‘Amor, amor’) en smartlappen (‘Nu ik groot ben lieve moeder’). Maar in liedjes als ‘Zij die offerden’ en ‘De “Sten-gun walk”’ speelt de herinnering aan de oorlog nog een grote rol.

Een gedachte over “Liedboeken rond de bevrijding (15)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s