Liedboeken rond de bevrijding (4)

04 Vrij Nederland zingt 1

Vrij Nederland zingt. Bundel Nederlandsche liederen. Samengesteld door Lam, tekeningen van Harry Lips. Zonder plaats, 1944. 64 pp.

Bijna alle liedboekjes uit mijn verzameling heb ik tweedehands gekocht: bij antiquariaten, op rommelmarkten, via websites enzovoort. Gewoonlijk weet je dan niet wie de eerdere bezitters zijn geweest. Maar in dit geval is het wel bekend: Henny Coeymans, vrijwillig soldaat bij de Stoottroepen van het Regiment Limburg, noteerde zijn naam en dienstgegevens netjes voorin. Daaruit blijkt dat het boekje toen in handen was bij iemand voor wie het ook bedoeld was: een Nederlandse soldaat.

De inhoud bestaat uit zo’n vijftig liedjes. Dat zijn voornamelijk Nederlandse traditionals, aangevuld met een paar specifieke soldatenliederen zoals het Corpslied van de Koninklijke Garde, en vier bekende Engelse liedjes. Alles bij elkaar zeer geschikt om het moreel van de troepen op peil te houden. Ook de tekeningen dragen bij aan de militaire saamhorigheid. Ze zijn van de hand van kunstschilder Harry Lips (1918-1979), die in het begin van zijn carriere meer boeken illustreerde. Ik weet niet zeker wie de samensteller van de bundel is, die zich presenteert als  ‘Lam’. Mogelijk is het Antonie Bastiaan Lam (1926-1970), die in 1947 een bloemlezing van verzetsverzen samenstelde.

Het boekje is gedrukt in 1944, in het deel van Nederland dat toen al bevrijd was, wellicht in Limburg.

Een gedachte over “Liedboeken rond de bevrijding (4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s