Liedboeken rond de bevrijding (7)

07 Twintig Nederlandse liederen Zaandam 1

Twintig Nederlandse liederen ten dienste van de Zaanse schoolgaande jeugd. Verzameld en uitgegeven door de “Noodorganisatie Zaandam”. April 1945. 24 pp.

De inhoud en de vorm van dit liedboekje hebben weinig bijzonders. Maar ik vind het vooral heel bijzonder dát het er is. Het werd uitgegeven door de Noodorganisatie Zaandam. Dat was een organisatie die in de Hongerwinter ’44-’45 door Zaanse burgers was opgericht om voedselpakketten samen te stellen voor de arme bevolking en om een noodhospitaal in te richten. Ze zorgden ook voor warme maaltijden voor ondervoede kinderen. In april 1945, dus nog voor de echte bevrijding, lieten ze dit zangbundeltje al drukken. Kennelijk werd het evenzeer als een elementaire levensbehoefte beschouwd dat de Zaanse jeugd meteen weer echt Hollandse liedjes kon gaan zingen.

Het boekje is eenvoudig maar degelijk uitgegeven. Naast een paar traditionele vaderlandse liederen bijvoorbeeld het Wilhelmus en Merck toch hoe sterck, staan er vooral wandel- en kinderliedjes in, zoals De paden op, de lanen in en Hannes loopt op klompen. De bijgaande liedjes vind ik heel toepasselijk voor de Zaanstreek.

Door de papierschaarste en de algemene ontreddering was er in het hele land een gebrek aan liedboekjes. De Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), die voor de oorlog verschillende kloeke bundels had uitgegeven (o.a. De Merel, De Lijster en De Wielewaal), moest nog in de herfst van 1945 voor de jeugd van de afdeling Nijmegen een noodzangbundeltje uitbrengen: Merelslag. Ook dat bevat voornamelijk vrolijke wandel- en kinderliedjes, zonder enige verwijzing naar de voorbije oorlog.

Een gedachte over “Liedboeken rond de bevrijding (7)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s